Geniale pipekjeler

Kelly Kettle under fyring
Kelly Kettle; nå er det ikke lenge før teen er klar.

Her på berget er det ikke mange som kjenner til dem: «pipekjelene». Men blant te-drikkende Kiwis, Irer, Engelskmen, Skotter og Ozzies har slike geniale vannkokere vært brukt i snart hundre år…

For min egen del, tror jeg at det var noen som nevnte Kelly Kettle ™ for ca. 5 år siden på et eller annet nett forum. Jeg ble nysgjerrig og bestilte min første pipekjele i 2008 (eller 2007).

En pipekjele er en vannkoker hvor man gjør opp ild inne i selve kjelen, vannet befinner seg i pipa; og bokstavelig talt rundt bålet. Denne konstruksjonen gjør pipekjeler utrolig effektive og man kan fyre dem med nesten «hva som helst» av naturlig miljøvennlig brennsel (tørt gress, kongler, kvist og kvast), jeg fyrer ofte opp bare med rusk og rask jeg finner rundt bålplassen. Og uansett værforhold så får man kokende vann på ca. 5 minutter (jo hardere det blåser jo bedre funker de).

Den gode gamle kaffekjelen er så klart også helt super i all sin enkelhet, men den er ikke i nærheten av å være like effektiv som pipekjelene, det går rett og slett med ganske mye ved til å koke en kjele kaffe, mens en pipekjele kan taes til koking bare med en liten neve småkvist.

Pipekjelenes hovedproblem er at de bare er vannkokere. Man kan ikke lage mat i dem og man kan ikke koke kaffe i dem. Til det er de rett og slett for vanskelig å rengjøre. I tillegg så tar de mye plass i forhold til kokevolumet (litt mer om dette under).

Kelly Kettle vs. Backcountry Boiler

Jeg har 3 forskjellige pipekjeler; to forskjellige Kelly Kettler (0.6 og 1.5 liter) og en nyere og lettere amerikansk variant som heter Backcountry Boiler (ca. 0.5 liter).

Den store Kellyen (1.5 liter i rustfritt stål) er ikke noe man sleper rundt med på lengre turer, men på camping hvor vekt og volum ikke har så mye å si så er den helt super.

Mine to små pipekjeler har jeg brukt mye på tur, og både Kelly Kettelen (KK) og Backcountry Boiler (BB) er produkter jeg varmt anbefaler. Disse kjelene har omtrent samme kokevolum og bruksområde; og hvis man samenligner disse så finner jeg disse forskjellene:

  1. BBen er lettere og mye mer kompakt enn KKen (vekta på KKen og BBen er hhv. 525 g og 285 g).
  2. Den medfølgende silikonkorken til BBen er helt tett slik at man kan bruke den til å transportere vann (selv inni sekken).
  3. BBen har en smal base som vil passe inni kjelen selv etter lang tids missbruk. Basen på min KK passer ikke basen lenger skikkelig inni kjelen…
  4. KKen er mer effektiv enn BBen. Vannet koker litt raskere i KKen og det er lettere å få igang skikkelig varme i den selv med dårlig ved og dårlig vær. Tror det er flere grunner til dette:
    1. Pipa er lengre på KK’en
    2. Basen er videre, som gjør det enklere å fyre den opp.
    3. Vil tro at KKen har noe større indre overflate enn BBen.
  5. Kellyen er lettere å få kjøpt 😉

For å summere opp kan man si at hvis vekt og «pakkeplass» ikke betyr noe så er KKen minst like bra som BBen. Men for meg er vekt og plass veldig viktig, og på disse områdene er BBen klart best.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Mer info

Med dette håper jeg at jeg har pirret din interesse for pipekjeler, under finner du noen linker med mer info og til noen pipekjele produsenter:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kelly_Kettle
http://www.theboilerwerks.com/about/
http://www.kellykettle.com/how-it-works.html

http://www.kellykettle.com/
http://www.theboilerwerks.com/
http://mkettle.com/
http://www.eydonkettle.com/home.php
http://www.ghillie-kettle.co.uk/
http://www.bushkettle.com.au/
http://www.ecobilly.com/

Disse er også litt beslektet:
http://www.practicalsurvivor.com/hobostove
http://www.biolitestove.com/CampStove.html

2 kommentarer om “Geniale pipekjeler

  1. Dette var nytt for meg. Som gammel speider og naturelsker så må jeg bare skaffe meg en slik en. Takker for tipset 🙂

Legg igjen en kommentar